watermanagement

20 mei 2022 - Nickerie, Suriname

Watermanagement? Er komt steeds meer begrip voor deze term en wat het eigenlijk allemaal inhoudt. En dat water, als gevolg van het veranderende klimaat, ons leven aan het beïnvloeden is wordt steeds meer duidelijk. Na een lange periode van droogte ziet een ieder in Suriname (men kijkt op YouTube naar de beelden van Nederland) wat voor extreme hoosbuien er in de afgelopen dagen zijn geweest in ons kikkerlandje. Maar ook het weer in Suriname verandert, heeft men de indruk. De buien komen op andere tijdstippen dan vroeger en lijken heftiger.

20220520_072122

Er is wateroverlast. Momenteel zijn bepaalde delen van Albina (district aan de Marowijne rivier, op de grens met buurland Frans-Guyana) onder water gelopen en ook Albina-centrum staat blank. Het heeft er de afgelopen twee dagen hard geregend en de waterstand in de Marowijne rivier was hoog vanwege regen in combinatie met springtij. De mensen is geadviseerd om tijdelijk te verhuizen naar hoger gelegen gebieden en de mensen die dat niet kunnen, is gevraagd om tenminste hun inboedel te verhuizen. Maar dan komt het watermanagement om de hoek kijken: bepaalde gebieden lopen bij de kleinste regenbui al onder water, omdat de kreekjes en lozingen ervan niet worden schoongehouden en uitgediept. Taak voor de overheid die .. te kampen heeft met geldgebrek.

20220520_071125

In Nickerie is het niet veel anders; donkere wolken boven het ziekenhuis , en met name in de vroege ochtend regent het heel erg hard, maar in de loop van de ochtend wordt het dan droog. Je voelt de vochtigheid en alles moet weer drogen, zelfs de vogels.

DSC_1938 (2)

Watermanagement heeft een duidelijke relatie met poli-management. Met de verwijsbrief van de huisarts kunnen patiënten zich op elk tijdstip aanmelden bij de administratie en wordt men op dat moment op de poli gezien. Patiënten wachten tot het droog wordt; blijft het te lang regenen dan stellen patiënten het poli bezoek uit tot het hemelwater-technisch gezien verantwoord is om te komen. En is dat vandaag niet dan wordt het morgen.

Thuis wordt een andere vorm van watermanagement duidelijk. In de kelder staat de waterinstallatie: het water wordt eerst verzameld in een grote tank, met vlotter. Mocht de externe toevoer om een of andere reden stagneren dan is er een kleine 1000 liter water op voorraad. Dat is nog eens management! Vanuit deze tank wordt de boiler gevuld, en vervolgens kan koud en warm water door de leidingen naar het huis. De hele waterinstallatie staat dus op de begane grond terwijl het leven zich op de eerste verdieping afspeelt. En daar zit hem nu net het euvel. Een pomp gepositoneerd op een aantal stenen moet druk op de leiding zetten en die heeft het begeven. Kortom, er is water, maar niet onder druk dus met name douchen is vervangen door het in de tropen gebruikelijke mandiën : met een bakje water scheppen en over het hoofd gieten. Prima te doen, maar het zou prettig zijn als vanmiddag de pomp wordt vervangen.

DSC_1941

Het kapotte exemplaar is inmiddels weggehaald en nu de nieuwe nog. En intussen managen we het water met de mandiebak.     

Foto’s